Probiotyki (pro
bios czyli „dla życia”) to żywe
organizmy: wyselekcjonowane kultury bakterii, które podawane w
odpowiednich ilościach wykazują korzystne działanie
zdrowotne. Muszą być przyjmowane w takiej formie, żeby
przetrwały w żołądku i były aktywne w jelicie grubym.
Zalicza
się do nich:
- bakterie
produkujące kwas mlekowy z rodzaju Lactobacillus (np.
L. acidophilus, L. casei, L. reuteri. L. rhamnosus)
i Bifidobacterium (B.
animalis, B. breve)
-
drożdżaki Saccharomyces boulardii
Prebiotyki to
niepodlegające trawieniu składniki żywności, które selektywnie
stymulują rozwój i/lub aktywność jednego lub ograniczonej liczby
szczepów bakterii w jelicie grubym. Korzystnie wpływają na stan
zdrowia człowieka stanowiąc pożywkę dla mikroflory jelita
grubego. Są nimi wielocukry np.fruktooligosacharydy:
inulina i oligofruktoza. Można
je także dostarczać z dietą w produktach tj. cykoria,
karczochachy, szparagi, czosnek.
Synbiotyk to
po prostu połączenie probiotyku i prebiotyku w jednym preparacie.
Właściwy
sposób odżywiania wpływa na skład mikroflory jelitowej człowieka,
której równowaga sprzyja prawidłowemu funkcjonowania całego
organizmu. W prawidłowych warunkach w jelitach zdecydowaną
większość bakterii stanowią korzystne bakterie kwasu mlekowego.
Przy niewłaściwym odżywianiu się, w trakcie chorób,
stresu oraz po antybiotykoterapii nieliczne (w
stanie zdrowia) szkodliwe bakterie namnażają się, co powoduje
wzrost substancji toksycznych,a w konsekwencji może
odpowiadać za dolegliwości dotyczące układu pokarmowego
tj. zaparcia, biegunkę, wzdęcia.
Jak
działają bakterie probiotyczne?
Probiotyki
korzystnie modulują skład mikrobioty jelitowej. Konkurują o
miejsce w przewodzie pokarmowym z bakteriami chorobotwórczymi i
grzybami. Przyczepiając się do ścian jelit, uniemożliwiają
osiedlenie się tam patogenów. Działają antagonistycznie przeciw
licznym patogenom: wytwarzają bakteriocyny, które
hamują rozwój drobnoustrojów chorobotwórczych, produkują
też kwasy organiczne, które zakwaszając środowisko wewnątrz
jelit, tworzą niekorzystne warunki dla ich rozwoju. Niektóre
probiotyki mogą łagodzić też objawy nietolerancji laktozy,
ponieważ wytwarzają enzym rozkładający laktozę do
cukrów prostych. Ułatwiają przyswajanie witamin (zwłaszcza z
grupy B) oraz związków mineralnych (głównie żelaza, fosforu i
wapnia).
Probiotyki
można znaleźć nie tylko na aptecznych półkach w gotowych
preparatach, ale także w sklepach spożywczych w produktach mlecznych
tj. kefir, zsiadłe mleko, maślanka, jogurt mleko, oraz produktach kiszonych tj. kapusta i ogórki.
Warto
wiedzieć, że produkt
mleczny uznawany jest za probiotyczny, gdy
w jednym
gramie zawiera
co najmniej 10
mln jednostek Bifidobacterium lub 100
mln jednostek Lactobacillus.
Należy
pamiętać, że każdy rodzaj fermentowanego produktu mlecznego
zawiera inne bakterie kwasu mlekowego.
Gdy
mikroflora jelitowa znajduje się w równowadze to wyżej wymienione produkty są
dobrym źródłem probiotyków. Jednak stężenie bakterii
probiotycznych w żywności nie jest jest zazwyczaj wystarczająco
duże by np. zniwelować negatywne skutki antybiotykoterapii. Dlatego
w przypadku zaburzonej naturalnej flory bakteryjnej w jelitach,
lepiej sięgnąć jest po odpowiednio wyselekcjonowane szczepy
bakterii, zamknięte w kapsułkach, tabletkach lub saszetkach.
Na
rynku istnieje kilkadziesiąt preparatów probiotycznych. Który
zatem wybrać?
Pamiętajmy także, że produkty zawierające żywe kultury bakterii probiotycznych są wrażliwe na działanie wysokiej temperatury. Należy się dowiedzieć czy dany preparat musi być przechowywany w lodówce, gdyż źle przechowywany straci skuteczność.
Jak
rozszyfrować ulotkę? Na co zwrócić uwagę kupując
probiotyk?
Każdy
szczep probiotyczny powinien być identyfikowany na
podstawie rodzaju, gatunku i szczepu. Oznaczenie
literowe podawane obok nazwy drobnoustroju to skrótowa nazwa zbioru
drobnoustrojów, w którym przechowywany jest szczep
wzorcowy, a oznaczenie cyfrowe mówi nam pod jakim numerem:
przykładowo ATCC 5510 oznacza, że dany szczep jest
przechowywany w American Type Culture Collection pod numerem 55103.
Np. Lactobacillus (rodzaj) rhamnosus (gatunek) GG (szczep) ATCC
55103
Uważa
się, że dla uzyskania efektu zdrowotnego konieczne jest spożywanie
od 1 do 2 miliardów CFU (tzw. jednostka tworząca- colony forming
unit) bakterii probiotycznych dziennie.
Zatem
czytając skład preparatu opisany na etykiecie zwróćmy uwagę
na: liczebność bakterii oraz nazwę szczepu
bakterii, składającą się z trzech członów,
określających rodzaj, gatunek, szczep.
Pamiętajmy także, że produkty zawierające żywe kultury bakterii probiotycznych są wrażliwe na działanie wysokiej temperatury. Należy się dowiedzieć czy dany preparat musi być przechowywany w lodówce, gdyż źle przechowywany straci skuteczność.
Probiotyk
probiotykowi nierówny czyli jak wybrać odpowiedni probiotyk i kiedy
należy go stosować?
Nie
wszystkie probiotyki mają takie samo działanie i nie powinno się
ich stosować zamiennie. Właściwości probiotyków są
szczepozależne tzn. poszczególny szczep podawany w określonej
dawce, jest skuteczny w określonej sytuacji klinicznej. Należy
wiedzieć, że konkretny probiotyk podaje się z określonych wskazań
lekarskich.
Wybierzmy zatem taki szczep bakterii probiotycznych, który jest zalecany przy
konkretnym problemie zdrowotnym.
Stosowanie
określonych probiotyków:
-
W trakcie antybiotykoterapii zmniejsza ryzyko wystąpienia
biegunki po stosowanym leczeniu. S. boulardii, Lactobacillus
GG.
-
Skraca czas trwania ostrych biegunek infekcyjnych u dzieci.
Lactobacillus GG, S. boulardii, L. reuteri DSM 17938
-
Łagodzi przebieg biegunki u dorosłych. S. boulardii,
Lactobacillus GG.
Obecnie
prowadzonych jest wiele badań naukowych, mających na celu udowodnić
zbawienny wpływ probiotyków w różnych jednostkach chorobowych.
Możliwe,
lecz niepotwierdzone jest, że bakterie probiotyczne:
- mogą
odgrywać umiarkowaną rolę w leczeniu atopowego zapalenia skóry o stopniu nasilenia umiarkowanym lub ciężkim u dorosłych i u
starszych dzieci.
-
mogą działać korzystnie w przypadku zakażeń Helicobacter pylori.
-
mogą także działać przeciwnowotworowo, hamując produkcję
enzymów kancerogennych oraz niszcząc niektóre substancje
kancerogenne tj. nitrozoaminy oraz ich prekursory.
Probiotyki
uważa się ogólnie za bezpieczne i dobrze tolerowane, ale ich
stosowanie nie zawsze jest wskazane. Należy zachować szczególną
ostrożność w ich stosowaniu, np. u osób z ciężkim niedoborem
odporności. Tylko nieliczne probiotyki są zarejestrowane jako
produkt leczniczy, większość to łatwo dostępne suplementy diety
lub dietetyczne środki spożywczego specjalnego przeznaczenia
medycznego, jednak przed rozpoczęciem suplementacji najlepiej
poradzić się lekarza, który podpowie czy w danym przypadku jest to
wskazane, a jeśli tak to, który probiotyk wybrać.
Bibliografia:
Szajewska
H.: Probiotyki – aktualny stan wiedzy i zalecenia dla praktyki
klinicznej. Med. Prakt., 2017; 7-8: 19–37
( https://www.mp.pl/gastrologia/wytyczne/168224,probiotyki-aktualny-stan-wiedzy-i-zalecenia-dla-praktyki-klinicznej,1 )
:)
OdpowiedzUsuńSłyszeliście może o probiotykach ginekologicznych? Dlaczego warto je brać? Odsyłam na https://mamabezrecepty.pl/probiotyk-ginekologiczny/ jeśli chcecie się dowidzieć. U mnie od czasu ich stosowania zdecydowanie zmniejszyła się liczba infekcji i dolegliwości intymnych. Korzyści jest jednak znacznie więcej.
OdpowiedzUsuńWarto o tym pamiętać, że zaburzona flora jelitowa, zbyt mało dobrych bakterii, to podatność organizmu na choroby. Dzięki Human Biome Institute dowiedziałam się o wykonywanych transplantacjach mikrobioty jelitowej, dla wielu osób na przykład po zakażeniu clostridium difficile, to szansa na całkowite wyleczenie. My jako zdrowe osoby też możemy zrobić coś dobrego, zgłosić się na dawcę takiego materiału. Wypełnia się ankietę, bo to trzeba być zakwalifikowanym do tego. Ale jak najbardziej warto spróbować.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńProbiotyki typu https://trilac.pl/ są niezastąpione kiedy jesteśmy w trakcie antybiotykoterapii, ponieważ odbudowują florę bakteryjną jelit. Także przydają się jako środek prewencyjny w przypadku biegunki podróżnej.
OdpowiedzUsuńProbiotyki wpływają pozytywnie na stan jelit i florę bakteryjną, nie mają jednak działania oczyszczającego jeśli jemy niezdrowo, w biegu, mamy mocno zaniedbany układ trawienny. Tutaj ja bym szybciej zainteresowała się takim programem żywieniowym jak ProLon 5-Day. Tu organizm jest w stanie postu, w ciągu 5 dni można osiągnąć super efekty oczyszczenia, odżywienia i regeneracji komórek od środka. Poprawi się samopoczucie, cera, można się też pozbyć centymetrów w obwodzie brzucha.
OdpowiedzUsuń